Tørre øjne er en meget almindelig tilstand og fylder rigtig meget i klinikken hos de praktiserende øjenlæger. Den typiske patient er en ældre patient, der har irriterede øjne eller fremmedlegeme fornemmelse i øjnene. Nogle patienter vil også klage over, at deres øjne løber i vand, hvilket formentlig skyldes en refleks, der medfører, at tåreproduktionen øges men kvaliteten af tårerne forringes. Tørhed i øjnene kan give synsnedsættelse pga. opbrud og uro i tårefilmen, som det ses på billedet her, men det kan også give smerter, da hornhinden indeholder mange små smertereceptorer, som er meget følsomme.
Årsagerne til tørre øjne kan overordnet deles op i 2 kategorier:
1) Nedsat tåreproduktion
2) Øget fordampning af tårerne
Nedsat tåreproduktion diagnosticeres traditionelt i klinikken med schirmers test. Her lægger øjenlægen en strimmel filtrerpapir i øjenlågsranden, hvor den sidder i 5 minutter. Herefter fjernes strimlen og det måles, hvor langt tårevæsken har vædet papiret. Et resultat på under 5 mm anses for abnormt. Hvis man samtidig har problemer med tørre slimhinder i munden samt muskel- og/eller ledsmerter, kan dette pege i retning af bindevævssygdommen sjögrens syndrom, og man anbefaler, at patienten kontakter en gigtlæge (reumatolog).
Øget fordampning af tårerne kan i klinikken måles ved den såkaldte ”break up time” test. Her påfører øjenlægen fluorescein på øjet og beder patienten kigge lige frem på et blåt lys i 10 sekunder uden at blinke. Opbrud i fluoresceinen indenfor 10 sekunder (som på billedet her) anses for abnormt og kan eksempelvis skyldes øjenlågsbetændelse (blefarit), der påvirker de meibomske kirtler, der sidder i øjenlågsranden.
Oftest kan årsagen til tørre øjne ikke påvises, og behandlingen er derfor at lindre symptomerne eksempelvis vha. kunstige tårer, som man køber i håndkøb. Det er ikke farligt at bruge kunstige tårer, og man anbefaler, at man tager det efter behov, da man ikke kan overdosere dråberne.